Η ΡΑΕ συνεργάζεται με σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς και ενώσεις που προωθούν τη δημιουργία περιφερειακών αγορών ενέργειας, όπως ο ΟΣΕΠ (BSEC), και συμμετέχει σε περιφερειακές ρυθμιστικές ενώσεις όπως η Περιφερειακή Ένωση Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ERRA). Η ΡΑΕ παρακολουθεί τις εργασίες του Χάρτη για την Ενέργεια (Energy Charter), και από το 2009, έχει αναλάβει, δια του αντιπρόεδρου της, τη προεδρία της Ομάδας Επενδύσεων του διεθνούς οργανισμού, παρέχοντας στην Ελλάδα την ευκαιρία να συμμετέχει ενεργά στις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της Συνθήκης για το Χάρτη της Ενέργειας και να συνδιαμορφώνει το παγκόσμιο πολυμερές πλαίσιο για τη προστασία των επενδύσεων και την γένει ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας.
Αντίστοιχα, η ΡΑΕ παρακολουθεί και υποστηρίζει την ad hoc Επιτροπή για την Ενέργεια και το Περιβάλλον που συστήθηκε από την 4η Κοινοβουλευτική Σύνοδο των Αθηνών της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, μετά από πρόταση του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Αξιοσημείωτη άλλωστε είναι η συμμετοχή της ΡΑΕ στο διάλογο ΕΕ – ΗΠΑ, που αποτελεί έναν από τους κεντρικούς άξονες δράσης της Ευρωπαϊκής Ομάδας Ρυθμιστών, αριθμώντας ήδη έξι πολυμερείς συναντήσεις με αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων και ρυθμιστικών πρακτικών. Η ΡΑΕ εξάλλου ανέλαβε και έφερε εις πέρας με επιτυχία τη διοργάνωση της σημαντικότερης παγκόσμιας ρυθμιστικής διάσκεψης για την ενέργεια, του 4ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ρυθμιστικών Θεμάτων Ενέργειας (WORLD FORUM ON ENERGY REGULATION IV-WFER IV), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το φθινόπωρο του 2009. Η ΡΑΕ συμμετέχει στις ομάδες της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ρυθμιστικών Αρχών ενέργειας (International Confederation of Energy Regulators -ICER) - που γεννήθηκε μέσα από το WFER IV.
Σε επίπεδο λειτουργίας του ελεύθερου ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά ενέργειας, η ΡΑΕ, συνεργάζεται με τους λοιπούς Ευρωπαίους ρυθμιστές, με στόχο την επικράτηση ίσων όρων ανταγωνισμού, ενώ λαμβάνοντας υπόψη και στοιχεία που της παρέχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετήσια έκθεση σχετικά με την κατοχή δεσπόζουσας θέσης στην αγορά και συμπεριφορές που αντιβαίνουν στους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού. Επίσης, η ΡΑΕ προσκαλείται και συμμετέχει στις εργασίες της υποομάδας για την ενέργεια του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανταγωνισμού (ECN), που δημιουργήθηκε από το Κανονισμό 1/2003 ως συμβουλευτικό όργανο της Επιτροπής.
Η ΡΑΕ συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διασυνοριακού Εμπορίου της ΕΕ, με αντικείμενο τη ρύθμιση των διασυνοριακών ανταλλαγών ενέργειας, καθώς και στο Gas Coordination Group της ΕΕ, που συστήθηκε με βάση την Οδηγία 2004/67/ΕΚ προκειμένου να συντονίσει τα μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση αιφνίδιων κρίσεων εφοδιασμού και να βοηθήσει τα κράτη μέλη στη λήψη κατάλληλων μέτρων και σε εθνικό επίπεδο.
Η ΡΑΕ επιπλέον, διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια με αποδέκτες Ρυθμιστικές Αρχές (Κόσοβο, Μολδαβία, Ουκρανία κ.ά.), εκπροσώπους μεσογειακών χωρών (εκπαίδευση σε χώρες του Mashreq για θέματα αερίου) καθώς και προγράμματα διδυμοποίησης (πλέον πρόσφατα, σε συνεργασία με την Ιταλική, Ουγγρική, και Ρουμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας και αποδέκτη τη Ρυθμιστική Αρχή της Ουκρανίας).
Κατά τα τελευταία έτη η ΡΑΕ ανέπτυξε διμερείς σχέσεις με εκπροσώπους της κοινότητας διεθνών χρηματοδοτών που δραστηριοποιούνται στη Νοτιανατολική Ευρώπη και στηρίζουν τη διαδικασία της Ενεργειακής Κοινότητας. Μεταξύ αυτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Διεθνής Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) και ο Καναδικός Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης (CIDA). Η ΡΑΕ οργανώνει τακτικές συναντήσεις με εκπροσώπους των διεθνών χρηματοδοτών με αντικείμενο τη χρηματοδότηση των επενδύσεων σε ενεργειακές υποδομές στη περιφέρεια Ν.Α. Ευρώπης.
http://www.worldforumiv.infohttp://www.icer-regulators.net
http://ec.europa.eu/energy
http://www.bsec-organization.org
www.encharter.org
www.iea.org
http://www.erranet.org