Στις 25 Οκτωβρίου 2005 υπεγράφη στην Αθήνα τη Συνθήκη για τη Δημιουργία της Ενεργειακής Κοινότητας. Η Συνθήκη αποβλέπει κατ’ εξοχήν στην δημιουργία ενιαίου ρυθμιστικού χώρου καθώς και την εμβάθυνση και θεσμική κατοχύρωση της συνεργασίας που ήδη είχε ξεκινήσει στο πλαίσιο της Περιφερειακής Αγοράς Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου η ΡΑΕ πρωταγωνίστησε προσφέροντας την ενεργό υποστήριξή της και αναλαμβάνοντας κρίσιμες πρωτοβουλίες από την έναρξη της διαδικασίας των Αθηνών, από το 2002, μέχρι την τελική υπογραφή Συνθήκης.
Το Ρυθμιστικό Συμβούλιο της Ενεργειακής Κοινότητας ιδρύθηκε και λειτουργεί βάση των σχετικών διατάξεων της Συνθήκης. Το όργανο αυτό, απαρτίζεται από εκπροσώπους των ρυθμιστικών αρχών των συμβαλλόμενων στη συνθήκη κρατών [1] και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνεπικουρούμενη από το ERGEG, καθώς και τους εκπροσώπους των Ρυθμιστικών Αρχών εκείνων των κρατών μελών που σύμφωνα με τη Συνθήκη διαθέτουν δικαίωμα συμμετοχής στο όργανο αυτό. Εξετάζει θέματα ρυθμιστικής συνεργασίας, διαθέτει γνωμοδοτικές αρμοδιότητες, ενώ μπορεί να αποκτήσει κατ’ εξουσιοδότηση του Υπουργικού Συμβουλίου αρμοδιότητα λήψης νομικά δεσμευτικών αποφάσεων ρυθμιστικού παρεχόμενου. H Αθήνα αποτελεί το μόνιμο τόπο συνεδριάσεων του ECRB, Η ΡΑΕ σήμερα προεδρεύει σε δύο από τις Ομάδες Εργασίας του ECRB, την ομάδα εργασία για το Φυσικό Αέριο και την ομάδα εργασίας του Συμβουλίου Ρυθμιστών της Ενεργειακής Κοινότητας, (SEE CAO IG), με αντικείμενο την ίδρυση του CAO (Coordinated Auction Office).
http://www.energy-community.orghttp://www.ecrb.eu
[1] Το ECRB αποτελείται από εκπροσώπους των ρυθμιστικών Αρχών των επτά υπογεγραμμένων Μερών της Συνθήκης για την Ενεργειακή Κοινότητα : της Αλβανίας (Energy Regulatory Authority of Albania - ERE), της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (State Electricity Regulatory Commission of Bosnia and Herzegovina -SERC), της Κροατίας (Croatian Energy Regulatory Agency -HERA), της ΠΓΔΜ (Energy Regulatory Commission of the Republic of Macedonia - ERC), του Μαυροβουνίου (Energy Regulatory Agency of Montenegro _ REGAGEN), της Σερβίας (Energy Regulatory Agency of the Republic of Serbia _AERS) και του Κοσσυφοπεδίου (Energy Regulatory Office of the United Nations Interim Administration Mission in Kosovo --ERO-), καθώς και ένα εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, στο ECRB συμμετέχουν εκπρόσωποι δώδεκα ρυθμιστικών αρχών (χωρίς δικαίωμα ψήφου), των λεγομένων Συμμετεχόντων, που σήμερα είναι οι εξής : E-Control (Αυστρία), SEWRC (Βουλγαρία), ERU (Τσεχία), CERA (Κύπρος), CRE (Γαλλία), BNetzA (Γερμανία), ΡΑΕ (Ελλάδα), HEO (Ουγγαρία), AEEG (Ιταλία), ANRE και ANRGN (Ρουμανία), RONI (Σλοβακία), AGEN-RS (Σλοβενία) και OFGEM (Ηνωμένο Βασίλειο). Καθεστώς παρατηρητή στο στο ΕCRB έχει αποδοθεί σε πέντε ρυθμιστικές αρχές : GNERC (Γεωργία), ANRE (Μολδαβία), NVE (Νορβηγία), EMRA (Τουρκία) and NERC (Ουκρανία). Οι ρυθμιστές αυτοί κατά κανόνα δε συμμετέχουν στις διασκέψεις του ΕCRB.