Τι είναι ο Κανονισμός RΕΜΙΤ Ο υπ’ αριθμ. 1227/2011 Κανονισμός REMIT (Regulation on Wholesale Energy Markets Integrity and Transparency) της ΕΕ για την ακεραιότητα και τη διαφάνεια στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας έχει τεθεί σε ισχύ από τις 28 Δεκεμβρίου 2011. Στις 18 Δεκεμβρίου 2014 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ο Εκτελεστικός Κανονισμός ΕΕ 1348/2014 ο οποίος εξειδικεύει την εφαρμογή των άρθρων 8(2) και 8(6) του Κανονισμού REMIT (Πράξεις Εφαρμογής). Με τον Κανονισμό REMIT δημιουργείται ένα σταθερό κανονιστικό πλαίσιο των ενεργειακών αγορών χονδρεμπορικής, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το οποίο:
Ο Κανονισμός REMIT δημιουργεί ένα πολύ σημαντικό πλαίσιο για τον εντοπισμό και την τιμωρία περιπτώσεων χειραγώγησης της αγοράς σε όλη την Ευρώπη. Αυτό βοηθά τους καταναλωτές, τη βιομηχανία και άλλους συμμετέχοντες να έχουν εμπιστοσύνη ότι οι τιμές της ενέργειας σε επίπεδο χονδρεμπορικής είναι διαφανείς, δίκαιες και ανταγωνιστικές όπως απαιτείται σε μια εύρυθμη λειτουργούσα αγορά. Η ΡΑΕ σε συνεργασία με τον Οργανισμό για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) και με άλλες ευρωπαϊκές Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές (NRAs) υλοποιεί διαδικασίες για τον εντοπισμό και τη διερεύνηση περιπτώσεων εκμετάλλευσης εμπιστευτικών πληροφοριών και χειραγώγησης της αγοράς τόσο σε εγχώριο όσο και σε περιφερειακό (διασυνοριακό) επίπεδο. Με τον Εκτελεστικό Κανονισμό ΕΕ 1348/2014 σχετικά με την αναφορά δεδομένων για την εφαρμογή του άρθρου 8 παράγραφοι 2 και 6 του κανονισμού REMIT καθορίζονται τα ακόλουθα:
Προκειμένου
να υποβάλλουν στοιχεία σύμφωνα με το ως άνω χρονοδιάγραμμα, όλοι οι
συμμετέχοντες στην αγορά (σύμφωνα με τον Κανονισμό REMIT ως «συμμετέχων
στην αγορά» ορίζεται κάθε πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων των διαχειριστών
συστημάτων μεταφοράς, που πραγματοποιεί συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένης
της εντολής πραγματοποίησης διαπραγματεύσεων σε μία ή περισσότερες
χονδρικές αγορές ενέργειας) απαιτείται να εγγραφούν σε ειδικό μητρώο
και να αποκτήσουν μοναδικό αριθμό μητρώου (unique identifier) που
εκδίδεται από τον Οργανισμό για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών
Αρχών Ενέργειας (ACER). Η ΡΑΕ είναι η Εθνική Ρυθμιστική Αρχή (NRA) για την Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες και σχετικά έγγραφα περιλαμβάνονται στην σχετική ιστοσελίδα του ACER.
Εγγραφή στην πλατφόρμα CEREMP Οι
συμμετέχοντες στις αγορές ενέργειας στην Ελλάδα θα πρέπει να εγγραφούν,
μέσω της ΡΑΕ, χρησιμοποιώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: Εγγραφή To CEREMP είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα που αναπτύχθηκε από τoν ACER και τις Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές για χρήση από τους συμμετέχοντες στις ενεργειακές αγορές προκειμένου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις εγγραφής και υποβολής στοιχείων σύμφωνα με τον Κανονισμό REMIT. Ο Οργανισμός για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας στην Ευρώπη (ACER) έχει ήδη καθορίσει τις πληροφορίες που θα πρέπει να υποβάλλονται για την ηλεκτρονική εγγραφή των συμμετεχόντων. To είδος και o τύπος των στοιχείων που απαιτούνται κατά τη διαδικασία εγγραφής καθορίζονται στο Παράρτημα 1 της Απόφασης 01/2012 του ACER Η ΡΑΕ, μέσω της ανωτέρω διαδικασίας, θα δημιουργήσει ειδικό μητρώο συμμετεχόντων για σκοπούς εφαρμογής του Κανονισμού REMIT το οποίο και φέρει την υποχρέωση να διατηρεί συνεχώς ενημερωμένο. Για περαιτέρω υποστήριξη παρακαλώ αποστείλετε τα ερωτήματά σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση remit@rae.gr
Αναφορά εικαζόμενης χειραγώγησης της αγοράς ή ύποπτων συναλλαγών που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Κανονισμού REMIT Οι επιχειρήσεις που διεκπεραιώνουν συναλλαγές επί ενεργειακών προϊόντων χονδρεμπορικής επιβάλλεται να διατηρούν μηχανισμούς και διαδικασίες εντοπισμού πιθανών παραβιάσεων από τα πρόσωπα που διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει επίσης να εξασφαλίζουν ότι το προσωπικό τους είναι υπεύθυνο και ικανό να διαχειρίζεται τον κίνδυνο χειραγώγησης της αγοράς και ότι έχει πρόσβαση σε επαρκή κατάρτιση ώστε να εντοπίζει τις δυνητικά ύποπτες συναλλαγές. Απαιτείται άμεση ενημέρωση της εθνικής ρυθμιστικής αρχής από τα πρόσωπα που διεκπεραιώνουν συναλλαγές όταν υποπτεύονται ότι κάποια συναλλαγή ενδεχομένως παραβιάζει τις απαγορεύσεις εκμετάλλευσης εμπιστευτικών πληροφοριών (insider trading) ή/και χειραγώγησης της αγοράς (market manipulation). Πληροφορίες σχετικά με τους τύπους συμπεριφοράς που μπορούν να θεωρηθούν ως εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών ή χειραγώγηση της αγοράς περιλαμβάνονται στην τελευταία έκδοση των Οδηγιών Εφαρμογής του Κανονισμού REMIT που εκδόθηκαν από τον ACER. Για να αναφέρετε μια ύποπτη συναλλαγή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την παρακάτω online εφαρμογή γνωστοποίησης περιστατικών του ACER Notification Platform.
|